sobota 6. října 2012

Podzim a přírodní rezervace

Dnešní den byl opět krásně podzimní. Příroda se vybarvila do spousty barev a kdoví kolik takový slunečních dní ještě bude.





Každý rok si sbíráme šípky, v zimě je z nich velmi dobrý kyselkavý čaj se spoustu vitaminu.







V košíku máme šípky na celou zimu, i když to tak nevypadá, sušíme je doma na třech sítkách.
Letos je jich na Hovoranských loukách opravdu velmi málo, asi se na tom podepsalo velmi suché jaro.








Je to naše oblíbená rezervace, kde jsme chodili pracovat a teď už jen relaxujeme. Je zde i jedna malá jabloň, kterou nikdo netrhá, pár jablíček jsem si otrhali a něco nechali zvěři, určitě jim v zimě přijdou vhod.




Ještě se nám domů nechtělo a navštívili jsme nedalekou Přírodní památku Výchoz a PR Špidláky.
Stěna Výchoz vznikl těžbou písku a lignitu v zalesněném svahu bývalého "Čejkovického jezera".





Ve spodní části odkryvu vystupuje na povrch Kyjovská lignitová sloj.





PR Špidláky část Bílý kopec, které se vyznačují  vzácnou stepní vegetací.





Na vedlejším poli byly nepřehlednutelné rostlinky s drobnými fialovými květy, pokud by je někdo z Vás poznal a rozluštil záhadu, budu moc ráda.






Přeji pěkné podzimní dny.




13 komentářů:

  1. Nejsem si jistá ale tak trošku mi připomíná tuto
    http://botanika.wendys.cz/kytky/foto.php?37:

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za ochotu, taky pěkná kytka. Ta moje se jmenuje svazenka.

      Vymazat
    2. Tak jsem jí našla podle toho jak jste psala uplně se liší o té co jsem našla já zmátli mě ty dlouhé blizny co trčí z květů. Musím říc, že je to zajímavá květina jestě jsem na ní nikde nenarazila. Fotky jsou opravdu krásné povedli se.
      http://atevit.blog.cz/

      Vymazat
  2. Kytička je svazenka přesný název neznám,používá se jako zelené hnojení. A taky kvůli včeličkám. Momentálně mi taky na zahrádce kvete.

    Díky za hezké fotečky. Wiera

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, opravdu je to svazenka a používa se na hnojení a jako medonosná rostlina pro včely.

      Vymazat
  3. Šári, moc pěkné fotky. A šípkový čaj jsem nikdy nepila, měla bych asi vyzkoušet.

    Krásnou neděli
    Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrej děkuji a šípkový čaj vyzkoušej je vynikající.
      Nasbírám šípky usuším a namelu na mlýnku. Přesít přes sítko. Za chladných večeru podávám:)

      Vymazat
  4. Krásné fotky Šárko!
    A těch šípků cos nasbírala....

    OdpovědětVymazat
  5. Obrázky, jak malované. A šípky závidím. Čajík z těch vlastnoručně sbíráných mám moc ráda a letos u nás všechno pomrzlo. A svazenku jsem už taky hodně dlouho neviděla. Příjemné dny u šálku čaje přeji. lenka

    OdpovědětVymazat
  6. juuuuu, ahoja Sari, Ty mas ale krasny blog...moc dekuji za prispevek...ja ten salvejovy sirup delam od oka a nikda se me jeste nestihnul skazit o.-) Pridavam do nej matu, bo te v bylinkove zahradce mam taky hafo o.-) mam davku na 5 l. takze prevarim 5 l vody a do chladne nalozim omytou a na lupinky potrhanou matu a salvej asi tak 300-400 g, cim vic, tim je riznejsi...pokrajim tam jeden citon vetsi a 1 vetsi citrom odstavnim a stavu tam vleju, pak tam dam asi 50g kys. citronove a necham 24 hodin macerovat. Pote scedim pres platynko a dam varit na kamna s 1,5 kg trtinoveho a 1 kg klasickeho cukru...tak, aby se cukr krasne rozpustil a aby to varilo max na 75°C-80°C.To je moment,do kdy se uchovavaji vitaminy a mineraly. Vyplachnu flasky rumem, naleju tam stavu a jeste lzici rumu zakapnu. skladuju ve spizirne, ale garantuju Ti, ze je fakt pitna a mizi rychlo o.-) papa...

    OdpovědětVymazat
  7. Ty fotky vypadají úžasně. Budem se muset do Špidláků zajít podívat. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamile děkuji za pochvalu, je tam opravdu krásně a ne jen na podzim. Šárka

      Vymazat