Delší dobou jsem hledala recept na bramborové "palačinky" které se jedí na Slovácku.
V Šardicích tomu říkají magaše, v Mistříně přesňáky, v Hodoníně patenty a ještě jsem slyšela laty.
Recept jsem dnes našla na zajímavém kulinářském blogu který píše Lukáš.
Tímto mu děkuji za recept.
Dělají se z uvařených brambor, vajíčka a mouky. Po upečená na suché pánvi se natřou sádlem.
Namažou se povidly a posypou mákem smíchaným s cukrem.
Opravdu výborná chuťová kombinace. Určitě vyzkoušejte. Dobrou chuť.
Při projížďce na kole jsme objevili, že dozrávají moruše.
Jedná se o velmi chutné ovoce morušovníku. Tvarem se podobají ostružině. Bíle jsou míň výrazné chuti.
Morušovník černý, plody jsou velmi lahodné, trhají se až těsně před opadnutím.
tak u nas sa tomu hovori "lokša"...:) a ja osobne ju milujem ked je naplnena kačaciou pečienkou (jatrami)...alebo lacnejšou variantou a to kuracou pečienkou.....mňáááááám :)
OdpovědětVymazatJů, laty .... To je dobrůtka, ale pracná hodně
OdpovědětVymazatTedy, kdybych neměla už plány na víkend, asi ho provařím:-)
OdpovědětVymazatZuzko, děkuji za tip na slanou variantu.
OdpovědětVymazatMňam, vypadá to moc dobře. Šári, máš u mě ocenění. Krásné dny. Ajka
OdpovědětVymazatAjko, děkuji za ocenění moc si toho vážím.
VymazatJé, tak tuhle dobrůtku jsme doma dělávali hodně často. Akorát ne na pánvi, ale přímo na plotýnce a hodně pomastili máslem a bez povidel, jen mák a cukr. Mohli jsme si všichni doma utlouct, jaká je to dobrota. Musím zas ukecat maminku, aby nám je udělala :)
OdpovědětVymazattož takový přesňák - to je lahoda! A marpelně - teda moruše - no to mi povídej! Já mám raděj bílý,ale červený taky možu. Hezký víkend přeje Wiera
OdpovědětVymazatmňam, hned bych si dala.
OdpovědětVymazatJá jsem že Šardic když jsem byl jako malý tak mi je prababička dělála už jsem je neměl asi 20 let
OdpovědětVymazat